GSM Shop  
GSM Shop
GSM-Forum  

Welcome to the GSM-Forum forums.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features.
Only registered members may post questions, contact other members or search our database of over 8 million posts.

Registration is fast, simple and absolutely free so please - Click to REGISTER!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us .

Go Back   GSM-Forum > GSM & CDMA Phones / Tablets Software & Hardware Area > Nokia > Nokia Legacy Phones ( DCT-1 ,2 ,3 ,L )

Nokia Legacy Phones ( DCT-1 ,2 ,3 ,L ) Nokia Legacy Models Like 1011, 1610, 211x, 2x20, 6050, 3110, 8110, NKxxx , 2100, 3210, 3310, 3330, 3410, 5110, 5210, 5510, 6110, 6150, 6210, 6250, 7110, 8210, 8250, 8850 also 9110 & 9210

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-25-2002, 15:35   #1 (permalink)
Freak Poster
 
kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: UK
Age: 73
Posts: 311
Member: 7314
Status: Offline
Thanks Meter: 11
Post 51xx charging problem


5130 (5146) NSK-1 v5.51

Plug in the charger, the tiny charger symbol appears, nothing happens for about 10sec then the NOT CHARGING display comes up.<br />Phone works fine in every other way.<br />The charger is genuine Nokia and I've tried several including car plus different batteries.

The only source it will charge from is a regulated power supply set to 7.5 or 9 volts.

The only thing done to the phone is unlocked (Rolis) - didn't think to check charging before unlocking.

Anybody seen this/know a cure?
  Reply With Quote
Old 02-25-2002, 22:18   #2 (permalink)
Freak Poster
 
Join Date: Dec 2001
Location: someplace
Posts: 138
Member: 7886
Status: Offline
Thanks Meter: 0
Post

Try cleaning the battery contacts m8? might help?
  Reply With Quote
Old 02-27-2002, 18:48   #3 (permalink)
Freak Poster
 
kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: UK
Age: 73
Posts: 311
Member: 7314
Status: Offline
Thanks Meter: 11
Thanks ModaFone, no joy, though.
The only time I've seen this before is a 5130 with a bad flash (the MCU controls the charging, also)
Not that this time, though, the phone works fine.
  Reply With Quote
Old 03-01-2002, 06:29   #4 (permalink)
Insane Poster
 
Join Date: Feb 2002
Location: Sweden
Age: 57
Posts: 97
Member: 9641
Status: Offline
Thanks Meter: 2
Check this, sri no blocks onlt txt but it might help out.............
this is for the 5110, donīt know if they are the same. If you want themanual contact me.



PAMS
Technical Documentation
NSE–1
Disassembly & Troubleshooting Instructions
Page 18 Original 03/98
Charger failure
YES
Nothing happens when charger is connected
Voltage level at pin 60 of CCONT (N100)
is higher than 0.4 V when charger is connected
NO Check
X100, F100, L104
R104, R103
YES
Check N100
Display Information: Not charging
YES
Voltage level at pin 62 of CCONT (N100)
is about 0.8 V when power is connected
BSI resistor value should be 39 k
NO Check
X101, R120, R122
YES
Voltage level at pin 63 of CCONT (N100)
is about 0.5 V when power is connected
BTEMP resistor value should be 47 k
NO Check
X101, R120, R122
YES
32 Hz square wave frequency at pin 7 of CHAPS (N101)
NO
Check
N100
Check
N101
YES
Voltage levels at pins 5 and 12 of CHAPS (N101)
are same as VB
NO
Check
R131, N101
YES
Voltage levels at pins 5 and 12 of CHAPS (N101)
rises when charger is connected
NO
  Reply With Quote
Old 03-01-2002, 14:38   #5 (permalink)
Freak Poster
 
kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: UK
Age: 73
Posts: 311
Member: 7314
Status: Offline
Thanks Meter: 11
Many thanks, mate. The model is the same on the power side.
I'll check that thro and let you know.
I'm surprised nobody else has met the problem.
  Reply With Quote
Old 03-01-2002, 17:53   #6 (permalink)
Freak Poster
 
Join Date: Aug 2001
Location: Poland
Posts: 104
Member: 5951
Status: Offline
Thanks Meter: 0
I have a similar problem that you mentioned, with the 5110. However, the charging works fine if I connect the phone to the standard (non-travel) charger.

Fast charger gives the same output as you report. Car charger sometimes does the same, sometimes works fine (almost: the battery gets very hot!).
  Reply With Quote
Old 03-02-2002, 02:10   #7 (permalink)
Freak Poster
 
kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: UK
Age: 73
Posts: 311
Member: 7314
Status: Offline
Thanks Meter: 11
Thanks for that, ******z.
Do you know what your chargers give as the DC voltage output for the "travel" and for the "fast"?

Your problem is similar to mine in that mine seems to charge OK with a regulated power supply at about 7.5v but it is a problem with my Nokia charger. I think it is what is called a "fast" charger.
The label gives 4.5v to 10.5 volts as the output. For a 3.6v battery, 10.5v has got to be fast!

I shall set up to do some tests, but,
if anyone else has more information, please let us know.

kage
  Reply With Quote
Old 03-02-2002, 03:02   #8 (permalink)
Freak Poster
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 193
Member: 9254
Status: Offline
Thanks Meter: 4
Wink

If my 51XX had the reported fault , i would :-

measure C103 with meter
if short circuit or low resistance , replace C103 (1uF 35v).
95% shure this will repair


replace V100 (never seen one go faulty)
5% shure this will repair
the other 5% is that your chaps ic (N101) is faulty or energy management needs re-calibrated.



Hope this helps


C103 is the large polorised capacitor on the bottom left of pcb (mad ic side of pcb)

Last edited by [email protected]; 03-03-2002 at 04:49.
  Reply With Quote
Old 03-02-2002, 18:12   #9 (permalink)
Freak Poster
 
Join Date: Sep 2001
Location: Galaxy far far away!
Posts: 397
Member: 6428
Status: Offline
Thanks Meter: 43
Try also other battery coz sometimes the parts inside the battery is deffective and need to be replaced. Thats why it also displays NOT CHARGING.
  Reply With Quote
Old 03-05-2002, 23:42   #10 (permalink)
Freak Poster
 
kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: UK
Age: 73
Posts: 311
Member: 7314
Status: Offline
Thanks Meter: 11
Thanks to eveyone who helped - now know the answer.

Borrowed an old transformer type charger (non-travel) and worked OK.
Tested a few volts and found mobile will only charge if charger start volts is between 7 and 9.5
Travel charger starts about 10.5v

Don't have the wherewithall to re-calibrate so a zener in the charger is what it going to get.

kage
  Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
L7 charging problem not charging shani72 Motorola Hardware Repair 5 01-26-2009 07:49
All Nokia Not Charging,sine End Charging Problem Here gsm st Nokia Hardware & Hardware Repair 5 11-20-2007 07:40
Motorola W220 Charging Problem. Set Is Not Charging. shahi Motorola Hardware Repair 0 11-12-2007 05:44
sidekick 3 charging problem after charged with wrong voltage ltrains Hardware Repair by brands 0 07-27-2006 05:16
EROKR unable to charge CHARGING PROBLEM P1C1 Motorola Hardware Repair 4 07-20-2006 16:16

 



All times are GMT +1. The time now is 18:27.



Powered by Searchlight © 2018 Axivo Inc.
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
- GSM Hosting Ltd. - 1999-2017 -
Page generated in 0.34875 seconds with 8 queries

SEO by vBSEO