GSM Shop GSM Shop
GSM-Forum  

Welcome to the GSM-Forum forums.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features.
Only registered members may post questions, contact other members or search our database of over 8 million posts.

Registration is fast, simple and absolutely free so please - Click to REGISTER!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us .

Go Back   GSM-Forum > GSM & CDMA Phones / Tablets Software & Hardware Area > Alcatel > Alcatel TCL Phones and New Models


Alcatel TCL Phones and New Models OT, OH & E series, and all new TCL and Alcatel Models which are not listed in upper sections.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-23-2015, 13:22   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 15
Member: 2367116
Status: Offline
Thanks Meter: 4
Alcatel POP 2 (5042) / Orange Roya - ROM / Unbrick


I need Alcatel POP 2 (5042) / Orange Roya firmware for flash with SP Flash Tool because I bricked my phone.

Can anyone help me please?


I tried to use Mobile Upgrade Tool Q for solve my problem but the program tell me that my software is updated and stop in 20%. For this reason I am asking the firmware.

PID: 5042X-2SRGES3

Last edited by Brka; 10-07-2015 at 19:01. Reason: merged for better readability
  Reply With Quote
Old 03-23-2015, 22:34   #2 (permalink)
Moderator
 
Brka's Avatar
 
Join Date: Jun 1999
Location: Serbia
Age: 43
Posts: 6,642
Member: 163
Status: Offline
Thanks Meter: 6,143
Quote:
Originally Posted by seryioo View Post
I need Alcatel POP 2 (5042) / Orange Roya firmware for flash with SP Flash Tool because I bricked my phone.

Can anyone help me please?

Thank you.
Phone is Qualcomm, not MTK, so easy methods for revival are not present.
You should be informed about that, before playing with phone.

Anyway, you can try and see if phone enters fastboot,
and if that's the case - you are lucky, maybe it can be recovered.

So try this ...

- Download recovery and files - HERE
- Download driver files - HERE - unpack it and install it
- Unpack to root hard drive
- Get into folder, open commend prompt
(right mouse click + shift - open command window here / win7 only)
- Hold volume down button and insert usb cable,
new device should appear - if you are lucky
- Type into command prompt : fastboot -i 0x1bbb devices
- If there is something like : a409dc4d fastboot (letters and numbers can differ) - then yo uare lucky
- Go to command prompt, type : fastboot -i 0x1bbb flash recovery image-new.img
- Type in command prompt : fastboot -i 0x1bbb boot image-new.img

At this point .... you should be in recovery, if everything is okay.
From that point ... you can install new rom.

You can put rom files onto micro-SD card, and load them from recovery,
under "install zip" menu (install zip from SDCARD).

now ... ROM's :

- Official rom v5 Russian - HERE
- Official rom (unpack to sdcard, restore from backup/restore in cwm) - HERE
- Official rom v01 RU - HERE
- Modded Stock rom v03 - HERE


try ... and see if it works for you.

of course, post results, and use thanks button if worked.

p.s. From point of working phone - there is a mod,
that allows to change PID, so later you can use OTU updater, if needed.

p.s.2 Those roms are for 5042D (dual-sim) model, but hardware is identical,
so after flashing it will show another sim (which is obviously non-functional).

b.r.
Alex
  Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to Brka For This Useful Post:
Show/Hide list of the thanked
Old 03-23-2015, 23:32   #3 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 15
Member: 2367116
Status: Offline
Thanks Meter: 4
Hi, I have installed recovery !! Now i have other problem... i cant access to SD Card... and i need access to internal memory for copy a ROM for install. It is posible with fastboot or ADB?

Thank you
  Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to seryioo For This Useful Post:
Old 03-24-2015, 07:29   #4 (permalink)
Moderator
 
Brka's Avatar
 
Join Date: Jun 1999
Location: Serbia
Age: 43
Posts: 6,642
Member: 163
Status: Offline
Thanks Meter: 6,143
In recovery, do wipe data/cache, from mounts and storage, try format sdcard0,
After try mount usb storage. Phone should be visible as usb removable disk.

If that dont help, you can try installing rom via adb sideload,
Check under install zip menu, activate sideload,
And push rom from adb command "adb sideload rom-name.zip

B.r.
Alex
  Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Brka For This Useful Post:
Old 03-24-2015, 10:08   #5 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 15
Member: 2367116
Status: Offline
Thanks Meter: 4
I have a problem with adb. It show with "adb devices"adb unauthorized. I cant access to storage and flash nothing for this reason.

Quote:
Originally Posted by seryioo View Post
I have a problem with adb. It show with "adb devices"adb unauthorized. I cant access to storage and flash nothing for this reason.
EDIT:


Now "adb devices" is offline. What can I do? I think that I need activate USB Debugging, but how can I do if I cant turn on my phone?

Last edited by Brka; 03-24-2015 at 23:09. Reason: merged threads
  Reply With Quote
Old 03-24-2015, 22:59   #6 (permalink)
Moderator
 
Brka's Avatar
 
Join Date: Jun 1999
Location: Serbia
Age: 43
Posts: 6,642
Member: 163
Status: Offline
Thanks Meter: 6,143
Play with recovery, that's your best chance.
I don't have such phone so I can check what you wrote.

format sdcard as fat or fat32, use 2Gb non-sdHC cards,
etc, etc.

also, try when powering on to hold volume up button,
someone reported that with that is visible as removable drive.

as they said : "On some phones update.zip be copied to the internal memory
and put through a combination of buttons Power + VolumeUP"

Whatever you do - don't format boot and recovery.

b.r.
Alex

Last edited by Brka; 03-24-2015 at 23:09. Reason: added some info.
  Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Brka For This Useful Post:
Old 03-25-2015, 22:37   #7 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 15
Member: 2367116
Status: Offline
Thanks Meter: 4
Hi, yesterday someone released TWR Recovery. I am trying with it. Everything is the same, my phone dont work.
  Reply With Quote
Old 03-25-2015, 23:02   #8 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 15
Member: 2367116
Status: Offline
Thanks Meter: 4
Quote:
Originally Posted by seryioo View Post
Hi, yesterday someone released TWR Recovery. I am trying with it. Everything is the same, my phone dont work.
When I flash a ROM, custpack partition size is 436 MB, when I reboot and check again size is 0 MB. I think that custpack partition have a problem.
I have tried format it but no results.
  Reply With Quote
Old 03-26-2015, 18:08   #9 (permalink)
Moderator
 
Brka's Avatar
 
Join Date: Jun 1999
Location: Serbia
Age: 43
Posts: 6,642
Member: 163
Status: Offline
Thanks Meter: 6,143
See if you have adb access, root access, from recovery.

If yes, you can dump partitions, should be /dev/block/mmcblk0p3 ,
Pro_info partition, so you can edit it and write it back to phone,
To trick otu updater to start updating it.

B.r.
Alex

Last edited by Brka; 03-26-2015 at 21:32. Reason: info added
  Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Brka For This Useful Post:
Old 03-26-2015, 21:31   #10 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 15
Member: 2367116
Status: Offline
Thanks Meter: 4
Quote:
Originally Posted by Brka View Post
See if you have adb access, root access, from recovery.

If yes, you can dump partitions, should be mmcblkp03,
Pro_info partition, so you can edit it and write it back to phone,
To trick otu updater to start updating it.

B.r.
Alex
Could you explain better, please? How can I access to mmcblkp03?
I understand that Pro_info is in mmcblkp03 and I have to edit it.


Thank you.
  Reply With Quote
Old 03-26-2015, 21:47   #11 (permalink)
Moderator
 
Brka's Avatar
 
Join Date: Jun 1999
Location: Serbia
Age: 43
Posts: 6,642
Member: 163
Status: Offline
Thanks Meter: 6,143
Quote:
Originally Posted by seryioo View Post
Could you explain better, please? How can I access to mmcblkp03?
I understand that Pro_info is in mmcblkp03 and I have to edit it.


Thank you.
as I said ... check if you have ADB access.

adb devices


if yes ... install SUperSU (root), or try SU command (should display # = root) :

dd if=/dev/block/mmcblk0p3 of=/sdcard/d.img

to read image ... then copy it to PC, search "5042",
you will see PID ... edit it, and write back via this command :

dd if=/sdcard/d.img of=/dev/block/mmcblk0p3


all of that ... if you have ADB access through recovery.
if not ... I dunno.


PID's :

Code:
5042X-2[X=D,S]PMPT3
5042X-2[X=D,Q,S]TLCZ1
5042X-2[X=B,D,Q,S]ALAP1
5042X-2[X=D,S]RGFR3
5042X-2[X=D,S]RGES3   <-- this should be your original pid.
5042X-2[X=D,S]RGRO3
5042X-2[X=D,S]RGRE3
5042X-2[X=D,S]RGPL3
5042X-2[X=D,S]RGSK3
5042X-2[X=D,S]RGFA1
5042X-2[X=D,S]TBSK1
5042X-2[X=D,S]TBMK1
5042X-2[X=D,Q,S]TBHU1
5042X-2[X=D,S]TBCZ1
5042X-2[X=D,S]TBGR1
5042X-2[X=D,S]TBNL1
5042X-2[X=D,S]TBPL1
5042X-2[X=D,S]ALGB1
5042X-2[X=D,S]RGFR3
b.r.
Alex
  Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Brka For This Useful Post:
Old 03-27-2015, 22:02   #12 (permalink)
Moderator
 
Brka's Avatar
 
Join Date: Jun 1999
Location: Serbia
Age: 43
Posts: 6,642
Member: 163
Status: Offline
Thanks Meter: 6,143
One small ADD-on ...

Since I have my personal ot-6016x, which is also Qualcomm (Snapdragon 200, msm8610),
I just checked my partitions, and pulled via adb first 19 of them (mmcblk0p1 to mmcblk0p19),
But I couldn't find which one is pro_info (actually it's not called pro_info on QUALCOMM)

in my case it looks like this :

Code:
mmcblk0p1 = FAT partition
mmcblk0p2 = unknown (to me)
mmcblk0p3 = unknown (to me)
mmcblk0p4 = empty
mmcblk0p5 = looks like preloader -uboot.img on MTK
mmcblk0p6 = unknown
mmcblk0p7 = bootloader (boot.img)
mmcblk0p8 = unknown
mmcblk0p9 = empty
mmcblk0p10 = EFS1
mmcblk0p11 = EFS2
mmcblk0p12 = IMGEFS (???)
mmcblk0p13 = empty
mmcblk0p14 = empty
mmcblk0p15 = NVM
mmcblk0p16 = pro_info
mmcblk0p17 = mobile_info
mmcblk0p18 = SPLASH (logo) 
etc.
so ... pro_info in my case is mmcblk0p16 ....

I issued a command from ADB:
ls -al /dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name

And it listed partitions by name and also which one is mapped to which mmcblk0pXX,
so - pro_info is mapped as "traceability"
in my case, : traceability -> /dev/block/mmcblk0p16




so ... if you were able to dump the block from adb shell,
dd if=/dev/block/mmcblk0p16 of=/sdcard/mmcblk0p16.img

after use command from ADB, not adb shell, to download to pc:
adb pull =/sdcard/mmcblk0p16.img c:\ (will download it to hdd root c:\ )

after that ... edit PID, and push it back to internal storage via adb command :
adb push c:\mmcblk0p16.img /sdcard/mmcblk0p16edit.img

and replace current in phone via adb shell (type su after adb shell command)
dd if=/sdcard/mmcblk0p16edit.img of=/dev/block/mmcblk0p16


after that ... use OTU updater, if pid allows updating, OTU will start,
and after finish, you will have working phone.

b.r.
Alex

Last edited by Brka; 03-27-2015 at 22:38. Reason: added full info.
  Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Brka For This Useful Post:
Old 03-28-2015, 07:57   #13 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 1
Member: 2369868
Status: Offline
Thanks Meter: 1
Hi everyone,

I have tried all ROM's and they work great! but when I apply the root update Mobile Data stops working. "Enable Data Error" shows when I try to enable mobile data, however Wifi works just fine.

Thanks
  Reply With Quote
The Following User Says Thank You to AdrianBej For This Useful Post:
Old 03-29-2015, 00:02   #14 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 15
Member: 2367116
Status: Offline
Thanks Meter: 4
Now I have total access for ADB, I have copy mmcblk0p16.img to my PC.
How can I extract .img and edit PIT?


A folder with mmcblk0p3 and mmcblk0p16.
https://mega.co.nz/#F!NI4QSaYS!1VOub5vr4tgsjzek_LeWHQ

Last edited by Brka; 03-30-2015 at 20:06. Reason: consolidating forum space
  Reply With Quote
The Following User Says Thank You to seryioo For This Useful Post:
Old 03-29-2015, 00:40   #15 (permalink)
Moderator
 
Brka's Avatar
 
Join Date: Jun 1999
Location: Serbia
Age: 43
Posts: 6,642
Member: 163
Status: Offline
Thanks Meter: 6,143
Download notepad++
Open that image file, and take a look.
Or just search for "5042x-2" and you will see the pid

Edit it, and push it back to phone,
After it, use OTU.

And of course, post results.

B.r.
Alex
  Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Brka For This Useful Post:
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


 



All times are GMT +1. The time now is 08:55.



Powered by Searchlight © 2019 Axivo Inc.
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
- GSM Hosting Ltd. - 1999-2017 -
Page generated in 0.43915 seconds with 8 queries

SEO by vBSEO